De illusie van de waarheid
24/08/2016
Gastblog voor de WIJzaak. Waarom ik meeging naar een training over relatieproblemen
10/12/2016

Als ik stop mijn best te doen, dan loopt onze relatie op de klippen.

Als ik stop mijn best te doen, dan loopt onze relatie op de klippen.

Als ik stop mijn best te doen, dan loopt onze relatie op de klippen.

Dat is een gedachte die we geregeld tegenkomen in de sessies relatietherapie.

De partners doen enorm hun best, maar het lijkt alleen maar slechter te gaan. De partners willen het goede, maar hoe harder ze hun best doen, hoe meer ze uit elkaar gaan. Hoe machteloos en frustrerend!

Veel partners vragen, wat ze kunnen doen om de relatie te verbeteren. Wij moeten ze het antwoord dan schuldig blijven omdat het accent niet zozeer ligt op wat zij kunnen doen, maar wat de liefde kan doen.
Dat kan wat zweverig aandoen, maar inmiddels is uit de onderzoeken die door dr. Sue Johnson (heeft Emotionally Focused Therapy ontwikkeld) en haar mede-wetenschappers worden gedaan, aangetoond dat de liefde wel degelijk een eigen weg gaat naar herstel.

Maar, hoef je dan helemaal niks te doen? Dan loopt het toch helemaal uit de hand?

Inderdaad, beide partners hebben wel degelijk een rol, maar die ligt niet zozeer in wat zij kunnen doen, maar in welke positie zij naar elkaar toe innemen.

Misschien is het wel hetzelfde als bij zeilen. Wat ik daarvan weet, is dat je nog zo hard je best kunt doen om de goede koers te varen, maar als je niet met de wind meewerkt, dan kom je niet op de plek waar je wilt uitkomen.

Zo is het ook met de liefde. Als je samen een koers wilt gaan naar herstel van de relatie, dan zal je rekening moeten houden met hoe de wind van de liefde waait. Alleen als elk van de partners ten opzichte van elkaar de positie in die wind inneemt, worden ze meegevoerd in een proces dat leidt tot ongedacht herstel.

David van Beveren