Kan het ooit nog goedkomen!?
02/06/2016
Als ik stop mijn best te doen, dan loopt onze relatie op de klippen.
12/09/2016

De illusie van de waarheid

De illusie van de waarheid

De meeste stellen die wij in de relatietherapie ontmoeten zijn vastgelopen in een grondige welles-nietes situatie. Of ze zijn nog volop aan het strijden over wie het bij het rechte eind heeft, of de een loopt moe van de strijd weg, en de ander achtervolgt, of zij zijn beiden moe van de strijd en is het daardoor erg stil geworden in huis.

In alle gevallen staan ze ieder aan een kant, niet in staat om elkaar op harts-niveau te ontmoeten.
Zij zijn overtuigd dat er een waarheid is, en zodra de ander die waarheid omarmt, dan is het probleem over. Deze rondedans om de ‘waarheid’ kan jaren duren. Veel stellen gooien daarom het bijltje erbij neer, maar gelukkig zijn er altijd nog stellen die het er niet bij laten zitten en hulp gaan zoeken.

Dan blijkt dat de strijd om de ‘waarheid’ een hopeloze oefening is. Want stel dat er een waarheid wordt gevonden dan is het slechts de waarheid over die ene situatie, niet over alle andere. Het slachtoffer van deze strijd is de emotionele verbinding, die slechter en slechter wordt. Beide partners lopen met verdriet rond, en denken dat het komt omdat de ander niet naar hun argumenten luistert.

Wat er eigenlijk gebeurt, is dat emotionele behoeften niet worden gehoord of verstaan. Beiden voelen zich niet gekend door de ander, en de vervreemding treedt in. Het probleem is echter dat zij geen andere tools hebben om te communiceren, dan degene die zij tot dan toe hebben gebruikt.

Bij de WIJzaak, leren wij stellen om op een andere manier te communiceren. Het is een vorm van communicatie die diep vanuit het hart komt en die de emotionele verbinding weer tot stand brengt en de opgelopen emotionele kwetsuren verzorgt en herstelt.

Dan blijkt ook dat de strijd om de ‘waarheid’ verre van behulpzaam was. Het is een illusie om te denken dat je elkaar daarin kunt ontmoeten.

David van Beveren
EFT therapeut
De WIJzaak.