Je relatie kan (nog) beter!!
03/04/2018
Hoe zeker ben jij?
14/06/2018

De pijnlijke afstand terwijl je samenwoont

De pijnlijke afstand terwijl je samenwoont

Sinds de geboorte van jullie eerste kindje liep het al niet lekker. De communicatie tussen jou en je partner.

Daarvoor was het eigenlijk wel goed, jullie gingen uit, trokken met vrienden op, hadden plezier, twee banen, en voldoende geld om leuke dingen te doen.

Je relatie stond als een huis.

Maar nu…

Vanwege de kinderen zijn jullie minder gaan werken, dus er is minder inkomen, je hebt minder tijd om met elkaar op te trekken. De gesprekken gaan nu over verantwoordelijkheden, tijdsindeling, geld…
Er is nauwelijks nog tijd om leuke dingen te doen. Je hebt steeds vaker ruzie met elkaar. De ruzies komen vaker voor en verdiepen zich ook.

Dit had je niet bedacht toen jullie samen gingen wonen; in je dromen zag de relatie er heel anders uit. Er groeit afstand, en dat doet pijn. je loopt langs elkaar heen, en jullie moeten het hebben van de schaarse momenten dat er nog even affectie is, nog even aandacht.

Maar die momenten komen steeds minder voor, en je vreest het moment dat de liefde helemaal is uitgedoofd. Het is de olifant in de kamer; jullie weten beiden dat hij er is, maar je praat er geen van beiden over.

Want je wilt immers geen conflict.

En dan zit je relatie in een impasse.

Enerzijds zou je een gesprek willen om de moeiten te bespreken, anderzijds, wanneer je zo’n gesprek ingaat ontstaat er steevast ruzie.

Dit gebeurt vaak bij jonge gezinnen. Maar het kan ook zijn dat het plaatsvindt wanneer het laatste kind de deur uit is, of wanneer je na je werkzame leven samen thuis komt te zitten. Zo zijn er nog tal van zaken te noemen, die ervoor zorgen dat jullie plotseling ontdekken dat jullie door onkunde onvoldoende hebben geïnvesteerd om op een opbouwende manier te leren communiceren.
En stel je nou eens voor, dat je dat kan leren. Dat je gewoon gaat leren wat je al die tijd hebt gemist. En stel je dan eens voor dat het mogelijk is dat je elkaar met andere ogen gaat bekijken, dat de liefde weer opbloeit.

Een sprookje? Bij de WIJzaak denken wij van niet. Wij hebben teveel reviews gekregen van stellen die elkaar opnieuw hebben ontdekt. Emotionally Focused Therapy (EFT) blijkt wel degelijk de therapie te zijn die in staat is een grondige verandering teweeg te brengen in de relatie, waar door de relatie beter wordt, en waardoor elk van de partners in de relatie ervaren dat ze weer helemaal zichzelf kunnen zijn.

Hoe lang wil je nog wachten? Een dag gewacht is een dag verspild.

David van Beveren
EFT relatietherapeut
De WIJzaak.