Een gelukkige toekomst samen met onze kinderen
07/03/2019
We kúnnen het samen
07/03/2019

Dichter bij elkaar

stock photo

REFERENTIE:

Dichter bij elkaar

Wij, een stel wat al bijna 30 jaar samen is, en twee bijna volwassen kinderen heeft, waren vorig jaar een beetje de weg kwijt samen. Na heel drukke jaren van zorgen en werken was de echte verbinding weg. Zij wilde meer diepgang, kon niet precies verwoorden wat dat was. Hij vond dat maar zweverig en te veeleisend, en wilde dan heel concreet horen wat er dan precies gemist werd.

Er speelden allerlei onuitgesproken zaken binnen de relatie, zoals eventueel stoppen om met vervroegd pensioen te gaan en de angst van de ander daarvoor, maar ook diepere zaken als jaloezie en eenzaamheid.

In het begin snapten we niet zo goed waar het heenging met de therapie. Wij dachten dat we bij David over onze problemen gingen praten, dat dat dan opgelost zou worden (of niet) en dan verder.

Maar hij ging helemaal niet zo diep in op onze problemen. Wat hij wel deed was ons allerlei gesprekstechnieken, vocabulaire, oefeningen en inzichten aanreiken die ons helpen om de problemen met elkaar te bespreken, en samen in een diepere emotionele verbinding te komen. Een veel blijvender oplossing.

En dat in een heel veilige omgeving, David voelde heel goed aan wat er speelde, gaf ons allebei de ruimte, oordeelde niet.

We hebben allebei veel geleerd en zijn dichter bij elkaar gekomen. We zijn milder naar elkaar, en hebben meer belangstelling voor wat de ander drijft.

Eigenlijk zou iedereen zichzelf eens in de zoveel tijd zo’n onderhoudsbeurt van zijn relatie moeten gunnen!