Sue Johnson – Citaat
30/03/2015
Hartig zijn
05/04/2015

Een bedachte oplossing is geen oplossing

Verbazing over het ongedachte

Een bedachte oplossing is geen oplossing

In onze westerse wereld zijn we verzot geraakt om oplossingen te bedenken voor elk probleem. Je botst aan tegen een belemmering van welke soort dan ook, en het eerste wat we doen is, we bedenken een list hoe we deze belemmering kunnen overwinnen.

Nu is daar niks op tegen zolang het gaat om muurtjes die je in je huis wilt wegbreken, of wanneer je tegen een probleem aan loopt als je je keuken aan het verbouwen bent.

Maar het wordt anders wanneer het gaat om intermenselijke belemmeringen: lastige situaties in je huwelijk, met je kinderen , of je ouders, of bij vrienden.

Zodra we dan een oplossing gaan bedenken, dan gaan we voorbij aan het wezen van de relatie, namelijk dat het geen technische verbinding is, die een technische oplossing nodig heeft, maar dat het een emotionele verbinding is waar het gaat om gevoel, verbinding en vertrouwen.

Je kan bedenken wat je wilt, maar jouw zelf bedachte oplossing raakt niet aan de kern van wat er eigenlijk speelt. Zolang je vertrouwt op jouw eigen inspanning om een oplossing te bedenken, zal er nooit een blijvende diepe oplossing komen. Je kunt je niet verbazen over iet wat je zelf bedenkt.

Want het gaat niet om het bedachte; het gaat om het onbedachte; het gaat om iets dat moet ontstaan uit dat deel van je persoonlijkheid waar je geen zeggenschap over hebt, daar waar spontaniteit, gevoeligheid, en behoefte aan hechting wonen. En daar ontstaat ook de verbazing over wat je daar ontdekt.

Want daar op die plek in je wezen bestaan wegen tot herstel die altijd beschikbaar zijn, en die nooit hopeloos tekortschieten, zoals bedachte oplossingen dat bij voortduring doen.

Het is de plek in de mens waar de echte kunstenaars hun inspiratie halen, als je de schilderijen ziet van Vincent van Gogh, of de beelden bij de passie gevel van de Sagrada Familia, van de hand van Josep Maria Subirachs, dan zie door hun kunstwerken het hart van de makers.

Zo is het ook met relaties. Eigenlijk is een relatie ook een kunstwerk, dat je niet van tevoren bedenkt, maar dat je als paar, of als vrienden, uit je binnenste laat ontstaan. Om daar ontdekkingen te doen waarover je je kunt verbazen.

Wat ons dan dwars zit is dat we zoveel op ons bordje hebben, dat we niet in staat zijn om tijd te nemen, stil te worden, en je weer aan te sluiten bij je hart, en bij het hart van die ander.

Nu lukt het niet altijd om terug te gaan naar de kern. Daar ben je vaak te ver vanaf geraakt. Je hebt hulp nodig. En daar willen wij je in helpen. Wij hebben ons verdiept in juist die emotionele en creatieve kant van de relatie. Waarin we met jullie op weg gaan naar een ongedacht positieve verandering in je leven, zodat liefde, vertrouwen, en veiligheid weer leidend worden in je relatie.

David van Beveren