Hartig zijn
05/04/2015
Er zit echt méér in
06/10/2015

EFT, een vorm van relatietherapie die echte verandering teweeg brengt

EFT, een vorm van relatietherapie die echte verandering teweeg brengt

In de tijd dat individualisme hoogtij vierde werd de “open relatie”, de relatie waarin je elkaar volkomen vrij laat gezien als hoogste vorm van relatie. Het is een relatie waar totale onafhankelijkheid van elkaar werd geprezen. Het is tegelijkertijd dezelfde tijd dat de behoefte naar psychologische hulp of begeleiding toenam.

Naar nu blijkt heeft deze open relatievorm meer kwaad gedaan dan goed. Vanuit deze manier van denken werd het label “zwak” geplakt op relaties waar wederzijdse afhankelijkheid centraal stond. Je zou elkaar vrij moeten laten en de ander geen beperkingen moeten opleggen, want dan zou je pas een echte volwassen relatie hebben.

De werkelijkheid is echter dat aan elkaar de zorg werd onthouden die we ten diepste zo nodig hebben. Mens zijn kan je alleen maar in verbinding met de ander. Je komt pas tot je recht wanneer je leeft met iemand die jou een hoofdrol geeft in zijn of haar leven; iemand die voor je zorgt; iemand die jou echt wil kennen. Daar is dan weer voor nodig dat wij er ook helemaal voor die ene ander zijn, en dat we onszelf aan hem of haar zonder belemmering willen laten kennen.

Dat vergt dat we kwetsbaar durven te zijn, dat we samen voor elkaar een veilige omgeving creëren, omdat elk mens een diepe behoefte heeft naar veiligheid, dat we elkaar vertrouwen schenken—ook al wordt dat wel eens beschaamd, omdat we nu eenmaal niet volmaakt zijn, en dat we voor de ander willen zorgen , omdat die nu eenmaal de belangrijkste voor ons is.

Misschien denk je dat dat wel een erg hoog gegrepen ideaalbeeld is, maar dat is het niet. In onze westerse wereld waar “vrijheid” zo’n belangrijk woord is geworden, hebben we afgeleerd om kwetsbaar te zijn , en daardoor missen we de ervaring die ons zegt dat het wel mogelijk is om, in kwetsbaarheid en liefdevolle zorg voor elkaar, een leven met elkaar te delen.

Emotionally Focused Therapy (EFT), een bewezen effectieve wijze om tot duurzame verandering in de relatie te komen, wijst daar in een weg.

David