EFT, een vorm van relatietherapie die echte verandering teweeg brengt
30/04/2015
“Wie (zich) echt kan verbinden, zal waar geluk vinden”
20/10/2015

Er zit echt méér in

Er zit echt méér in.

Zien jullie ook geregeld van die advertenties waar je wordt aangestaard door een gelukkig emotioneel verbonden echtpaar, of een prachtig gezin waar geborgenheid vanzelfsprekend is. Het lijken plaatjes uit een wereld die eigenlijk niet bestaat. Altijd maar gelukkig en blij, nooit problemen of uitdagingen. Het is zo anders dan onze ervaring. De hobbels en moeiten die we soms ervaren in onze relaties zijn soms zo moeizaam, dat we de neiging hebben om op te geven.

Je hebt al te vaak gezocht naar een weg om het anders, beter te doen. Jullie zijn aan het eind van je mogelijkheden en draaien in een kringetje rond. En als de oplossing niet bij jezelf te vinden is, dan zoek je dus naar een oplossing “van buiten”, iemand anders die inspringt en voor de oplossing zorgt, of een paar wetmatigheden, of stappen, of voorwaarden, die zouden leiden tot een wonderlijke ommekeer die maakt dat alle pijn wordt achtergelaten, en dat de relatie op wonderlijke wijze goed gaat functioneren.

Maar ook dat loopt uit op een teleurstelling. Een verbetering van je relatie is niet te krijgen bij Wehkamp of Bol.com, en er bestaan geen boeken met een blauwdruk, of een methode voor een betere relatie. De enige oplossing naar een betere liefdesrelatie vind je toch echt in je zelf. Jullie zullen zelf als partners beschikbaar voor elkaar moeten zijn om het herstel geboren te laten worden in het midden van jullie relatie. Je hebt beiden aandeel gehad in het patroon dat is ontstaan, en waardoor je elkaar niet meer kunt verstaan, en dus zijn jullie beiden ook de oplossing voor het herstel.

Daar komt de EFT-therapeut in beeld, want pas als jullie je naar elkaar durven te openen — en dat is doodeng wanneer je je niet meer veilig voelt in een relatie — dan opent zich een nieuwe weg naar een mooie toekomst in de relatie. En de persoon “van buiten” die daarin begeleidt is dan de EFT-therapeut. Die heeft zich verdiept in het wezen van de liefde en de emotionele, en dus ook kwetsbare, verbinding die nodig is voor herstel van de verbinding. Daarin is geen sprake van uitwendige regels of opdrachten, maar van het ontdekken van de rijkdom aan liefde die je in je hart draagt, maar die is overwoekerd door de aanhoudende misverstanden in de relatie. Met een goede begeleiding wordt het dan mogelijk om als stel vanuit diepe liefde te gaan functioneren, en van daaruit te blijven functioneren, op een wijze die je wellicht nog nooit hebt gekend.

David van Beveren
De WIJzaak.nl