Als ik stop mijn best te doen, dan loopt onze relatie op de klippen.
12/09/2016
Je relatie kan (nog) beter!!
03/04/2018

Gastblog voor de WIJzaak. Waarom ik meeging naar een training over relatieproblemen

Gastblog: Waarom ik meeging naar een training over relatieproblemen

Houd me Vast

Mijn vrouw zei een tijdje geleden: laten we naar een Houd me Vast-training gaan. Mijn vrouw is relatietherapeut en het leek haar goed om naar zo’n training, in dit geval voor therapeuten en hun partners, te gaan. Hieronder vind je mijn verhaal.

De eerste reactie

Hè? Waarom? Dat wil ik niet. Dan moet je met iemand praten over je relatie en je problemen. Relatietherapie? Dan ga je zeker proberen anders te communiceren. Er rust nog steeds een taboe op relatietherapie (en op therapie in het algemeen). Alsof je dan zwak zou zijn.

Mijn vrouw is relatietherapeute. Ik wist dus, dat bovenstaand beeld niet klopte. Toch ging ik wat gespannen naar deze training.  Ik ben niet zo’n prater. Zeker als het over gevoelens gaat.

Het weekend

We gingen om zelf te ervaren hoe het voor cliënten is, om naar hun relatiepatronen te kijken. Maar zoals veel dingen, gaat het uiteindelijk anders: Binnen een half uur kijk je, net als ieder ander stel, naar je eigen patronen en hoe die patronen je relatie en je geluk in de weg staan. De Hou me Vast-training gaat uit van 7 gesprekken, die je als stel helpen om weer een hechte(re) en veilige relatie te krijgen. 

Relatietherapie is het tegenovergestelde van falen

Je hebt niet gefaald als je relatieproblemen hebt. Iedereen heeft diepe verlangens en behoeften. Je bent je daar vaak niet eens bewust van. Als jouw behoeftes niet vervuld worden, kan zelfs een simpele ruzie (over het dopje van de tandpasta) opeens een heftige ruzie worden.

Of een ijzige stilte. Je voelt je alleen of niet begrepen. Bekritiseerd. Je snapt niet waar de liefde tussen jullie gebleven is. Je trekt misschien een harnas aan om niet gekwetst te worden. De ander wordt dan vaak het probleem of de vijand. Als jij nou eens…. Dan… 

Wie is de échte vijand? De ander is niet het probleem, het patroon is het probleem.

Je leert dat de ander niet het probleem is, het patroon is het probleem. Jouw partner is niet de vijand, maar het patroon waar je in verzeild bent geraakt.

Het goede nieuws

Het patroon kan veranderen. Door te onderzoeken en bespreken wat er “onder de oppervlakte” gebeurt. Als je alleen maar werkt aan je ruzies en communicatieproblemen, verbetert je relatie niet. Het gaat erom je eigen patronen te leren herkennen en daar samen aan te werken.
Wat ons patroon is? Dat is persoonlijk en ga ik hier dus niet vertellen. Het is kwetsbaar, prachtig en krachtig om zoiets met je partner te doen en delen. Je zult veel leren en elkaar beter begrijpen. Ook als je al een goede relatie hebt. Doe dit met elkaar. Na afloop voel je je weer een team, misschien juist ook in moeilijke momenten.

Samen over je relatie praten? Durf jij het aan?

Bedankt voor het lezen van mijn verhaal. Reacties zijn altijd welkom.

ps: Petra en Marieke, onze trainers van het weekend, nogmaals erg bedankt! We hebben er veel aan gehad.

Dit is een gastblog voor de WIJzaak geschreven door Michiel Boland van Laat het Nakijken

De WIJzaak is een praktijk gespecialiseerd in EFT relatietherapie in Amersfoort. EFT is bewezen effectief.
 www.wijzaak.nl

Laat het Nakijken schrijft, herschrijft en redigeert teksten voor bedrijven en overheden in eenvoudig Nederlands.
Teksten die opvallen en echt gelezen worden.
 www.laathetnakijken.nl