WIJ HEBBEN EEN PROBLEEM, en het (zij of hij) zit hier naast mij op DE bank.
26/06/2018
Te druk om te investeren?
21/02/2019

Van opgepoetste buitenkant, naar een innige verbinding

Van opgepoetste buitenkant, naar een innige verbinding

Iedereen heeft wel een mening over hoe je als “goed stel” met elkaar moet omgaan.

Als je al naar buiten komt met je twijfels en je moeiten in je relatie, komen er mensen op je pad met goedbedoelde adviezen. Aan raadgevers geen gebrek. Zij zullen je wel vertellen hoe een “goed stel” eruit ziet. Wat jij zou moeten doen om je partner tevreden te houden; wat jij zou moeten doen om je door je partner niet in al je kaarten te laten kijken.

Ik ga dat niet doen om de eenvoudige reden dat er niet zoiets bestaat als een “goed stel”.

Ik snap het, sommige televisieseries, Hollywood films, en ogenschijnlijk geslaagde “vrienden”, willen je dat wel laten geloven, omdat het op het eerste gezicht makkelijker lijkt dan de weerbarstige waarheid.

Maar het doel voor jullie is niet dat je een “goed stel” wordt zijn, zoals dat zichtbaar wordt in de adviezen en films die in je leven langskomen. Want dan moet je aan de slag met uitwendige idealen, die jullie zouden willen bereiken. Je spant je ervoor in. Je hebt elk je eigen visie. Je bent bezig elkaar bij de les tehouden, want het moet echt wel lukken, natuurlijk. Maar ondertussen begint de afstand in te treden, omdat we ons meer bezig houden met de buitenkant, dan met onze onderlinge verbinding.
En ik weet waar ik over paar, want ik was daar ook.

Het doel voor jullie is juist een stel te worden, waarin jullie beiden van elkaar mogen ervaren dat de ander met respect voor je kwetsbaarheden en onvolmaaktheden, en met respect voor jouw eigenheid met je omgaat. Jij bent wie je bent, en je mag zijn wie je bent, en dat mag juist in jullie relatie.

Daar waar (het zoeken naar) verbinding leidend wordt,

  • daar zijn partners in staat tot diepgaande empathie voor de moeiten van de ander,
  • daar gebeurt alles wat ze samen doen, nadat zij beiden ermee hebben ingestemd,
  • daar is op spiritueel, emotioneel, en fysiek gebied de één niet méér dan de ander,
  • daar hoeven ze zich niet bedreigd te voelen door de intelligentie, het talent, of de vaardigheid van de ander.

Toegegeven jullie zullen als stel niet altijd een “stralend” middelpunt zijn, want dat zou je immers alleen maar kunnen bereiken op de Hollywood manier: schijnwerpers, make-up, en een flinke dosis acteertalent.
Jullie blijven dus minder zichtbaar om de eenvoudige reden dat het streven naar echte verbinding buiten het zicht van de camera’s wordt bewerkt, in nederigheid en stil vertrouwen. Het resulteert dan wel weer in een stel dat steeds dieper met elkaar verbonden is. En daardoor worden jullie steeds meer een veilige plaats voor elkaar, voor jullie kinderen, en voor de mensen die jullie dierbaar zijn.

Mochten jullie verschil ervaren tussen het stel dat jullie samen zouden willen worden, en het stel dat jullie nu zijn, dat echt zijn best doet, maar het steeds niet redden.

Zoek dan gewoon hulp.

Schaam je niet, want jullie zijn hierin niet alleen.

David van Beveren
EFT-relatietherapeut
De WIJzaak.