Barry en Ellemieke
07/03/2019
EFT RELATIETHERAPIE – MYTHES EN WERKELIJKHEID
08/04/2019

Gelijkwaardige Afhankelijkheid

Gelijkwaardige Afhankelijkheid

“Anyone can be great, because anyone can serve.”
~ Dr. Martin Luther King

De strijd in onze relaties wordt gevoerd, omdat we geen van beiden onder de voet willen worden gelopen. Wij maken ons groot, of we lopen weg, omdat we onszelf willen beschermen tegen de partner die mij lijkt te willen overheersen.

Het is de oeroude strijd van eten of gegeten worden, het recht van de sterkste. Wij kunnen iets niet over onze kant laten gaan anders delven we het onderspit.

Dat is niet altijd het gevoel in je relatie, maar als het erom spant, als het lastig wordt, dan ineens neemt dat mechanisme het van je over: je spreekt met stemverheffing, je slaat met deuren, het servies vliegt door de kamer, of je gaat uit het contact, loopt de deur uit, bent soms een dag of wat weg. En al onze inzet heeft maar een doel, en dat is zelf staande te blijven en mijn partner tot zinnen te brengen.

Zonder dat wij het ons bewust vertonen wij ons in gedrag waarmee wij de ander willen overtroeven om het conflict te bezweren. Wij denken dat we “groot” moeten worden om eruit te komen. En inmiddels gedragen wij ons al 5, 10, 20 jaar zo naar elkaar. We weten dat dat gedrag niet helpt. En toch….

Het lijkt wel alsof wij ons al die tijd op de verkeerde kant van het spectrum hebben gericht. En dat we steeds hebben gedacht en nog denken, dat wij ons en onze relatie op de rails kunnen krijgen door onszelf op te blazen, groter te maken?

Maar wat nou wanneer we zouden ontdekken dat we pas echt groot zijn, wanneer we ervoor kiezen om er echt voor elkaar te zijn, om te  ontdekken dat kwetsbaarheid in liefde en zorg naar elkaar de echte weg naar herstel is.

Ja maar, dan kan het zomaar gebeurden dat zij wint, dat hij mij onder de voet loopt. Ja dat kan. Daarom kan jij het niet alleen.

Het kan alleen maar SAMEN. Tegelijk met elkaar willens en wetens een nieuwe weg gaan naar de diepten van elkaars hart, een weg die leidt tot echt en duurzaam herstel. Dat is een begaanbare weg. In het begin lastig maar niet onoverkomelijk.

Daarom bestaan er praktijken voor relatietherapie.

Daarom bestaat de WIJzaak.

Daarom ben ik er.

David van Beveren
EFT relatietherapeut
De WIJzaak.