Vreugde als Kracht voor je Relatie
29/04/2019
Jonge vrouw die in de verte staart
Wanneer je je relatie wilt stoppen, dan snappen wij dat.
01/09/2017

Het Recht van de Sterkste?

Het Recht van de Sterkste?

Of , hoe onze relatie onder onze handen stuk gaat, terwijl wij die willen redden.

“Kracht en Geweld” is het mechanisme, waardoor soorten overleven. Het is het mechanisme dat we ook terugzien op school, op de werkplek, in de buurt. Je moet de eerste, de beste de sterkste zijn. “Je moet je niet de kaas van het brood laten eten,” is het advies dat ik van mij vader kreeg. Op scholen zien we dat kinderen zich groeperen rond de persoon met de grootste mond, want “een brutaal mens heeft de halve wereld.”

Niet de Sterkste in je Relatie

Maar daar waar we in deze voorbeelden het mechanisme van “Recht van de Sterkste” zien werken, wil dat niet zeggen dat dat voor ons de weg is die we moeten gaan. En al zeker niet dat het de weg is die we in de relatie moeten gaan.

Ik zie dat dit mechanisme relaties vernietigd. Ik zie hoe twee mensen in een relatie van elkaar vervreemden, terwijl ze van elkaar willen houden. Zij willen zo graag hun relatie “redden”, en met dat ze dat doen sterft hun relatie onder hun handen een zekere dood, en blijkt dat bezig zijn hun relatie te vernietigen. Wat zij verlangen te winnen, verbinding, ontstaat niet; wat zij willen vermijden, afstand, dat groeit juist.

Onterechte Angst

Voor de relatie geldt niet het recht van de sterkste, maar het principe van echt authentieke liefde die zichzelf wil verliezen ten gunste van de relatie. Dat voelt als “maar dan raak ik mijzelf kwijt!”
Niets is minder waar!

Daar waar je die weg gaat vind je niet alleen je relatie terug, maar vind je ook een betere versie van jezelf terug. Een versie, waarvan je niet wist dat die bestond. In plaats van elkaar te bestrijden ben je elkaar tot steun.

Ja maar, hoe doe je dat dan!?

Derde Weg

We hebben het al zo vaak geprobeerd!
Dat klopt. Je probeerde het steeds opnieuw met de oude tools.

En in deze complexe wereld waarin het “Recht van de Sterkste” ons alomtegenwoordige voorbeeld is, is het ook moeilijk om een andere weg te vinden, laat staan te gaan.

We moeten het ons alleen opnieuw willen aanleren, en dat gaat langs de breekbare weg van de liefde, waar het soms kan lijken alsof we onszelf verliezen. En toch, wanneer je trouw blijft aan die liefde, kan je die nieuwe weg ontdekken.

Ik zie het steeds gebeuren

Willen Jullie Verder?

Laat mij je helpen! meld je hier aan!

David van Beveren
Relatietherapeut
“De WIJzaak”