De pijnlijke afstand terwijl je samenwoont
07/06/2018
WIJ HEBBEN EEN PROBLEEM, en het (zij of hij) zit hier naast mij op DE bank.
26/06/2018

Hoe zeker ben jij?

Hoe zeker ben jij?

Hoe zeker ben jij?

Hoe zeker ben je dat je relatie blijft bestaan?

Hoe zeker ben je dat je partner trouw aan je is?

Hoe zeker ben je dat je partner aan jouw behoeften tegemoet wil komen?

Wij zijn vaak op zoek naar zekerheid. Dit geldt vooral in relaties. Zekerheid wordt dan gezien als noodzakelijk om te kunnen bouwen aan een toekomst. Zekerheid wordt dan ook vaak gezien dan ook een onveranderlijke status quo, waarin je je bevindt, en die daarom niet in twijfel mag worden getrokken, omdat daarmee die zekerheid wordt ondermijnd.

Veel mensen zitten daarom in een partnerrelatie met een knagende onzekerheid die niet mag worden uitgesproken. Want uitspreken betekent twijfel, twijfel brengt onzekerheid, onzekerheid ondermijnt de relatie, enz..

Maar in de relatie zal je nooit ergens een punt bereiken waarin je zeker weet dat de ander je niet zal verlaten, niet zal bedriegen.

Zo’n stellige zekerheid bestaat niet, en dat gaat er dus ook niet komen.
De enige zekerheid is jouw vertrouwen in je partner, jullie vertrouwen in en op elkaar.
Hopen om de dag van morgen samen te kunnen volbrengen rust in dat vertrouwen. En dat moet van dag tot dag worden vernieuwd.

Een relatie is niet een “ding” waar je instapt, maar een “levend organisme” dat van dag tot dag moet worden gevoed met wederzijds vertrouwen, en wederzijdse liefde en genegenheid.De relatie moet worden onderzocht, uitgebuit, verdiept, verinnigd, uitgespeeld, verhoogd, gekoesterd, enzovoort. Kortom: je relatie vergt een voortdurende uitdaging van die relatie, van jullie als twee-eenheid, als WIJ.
Met de woorden van Bob Dylan, “He not busy being born, is busy dying.”

In een relatie waarin dit allemaal gebeurt, groeit en verdiept zich een vertrouwen waarin je je steeds meer zeker mag voelen. Maar het is nooit een statische zekerheid.

Daarom: Blijf vertrouwen.
Zo wordt en blijft jullie relatie een stevige basis waarbinnen jullie je veilig en vertrouwd voelen.

David, relatietherapeut,
De WIJzaak