Van Verwijdering tot Verbondenheid
24/05/2021

Ouder en Wijzer

Ouder en Wijzer

Intro

Eenmaal (of iets vaker) de vijftig gepasseerd en met eerdere lange relaties achter de rug ben je older and wiser… Denk je…
We kwamen allebei uit een langdurige relatie toen we elkaar vier jaar geleden ‘vonden’. We kenden elkaar toen al bijna zes jaar en wisten inmiddels dat we onderweg – in onze jeugd en daarna – beschadigingen hadden opgelopen. Terugkijkend was er in onze vriendschap eigenlijk nooit terughoudendheid om angsten (binding, afwijzing, verlies, bijvoorbeeld) te delen of gevoelens prijs te geven. In een liefdesrelatie heb je simpelweg meer te verliezen en bleek het toch een stuk moeilijker om uiting te geven aan die gevoelens en elkaar te vertrouwen.

We kwamen Dichterbij Elkaar

Na drie jaar op afstand van elkaar te hebben gewoond zijn we vorige jaar letterlijk en figuurlijk dichter bij elkaar gekomen; we zijn toen pas echt elkaars leven binnengestapt. Vanaf dat moment bleek des te meer dat verbinding (willen) voelen ook betekent dat je over trots heen moet stappen, je verdedigingsmechanismen moet ontmantelen en je angsten en onzekerheden moet uitspreken. Older and wiser

Open Zijn Naar Elkaar Was Niet Makkelijk

We hebben nogal wat vragen aan elkaar. Die vragen ook daadwerkelijk hardop stellen vraagt om het bezweren van angsten en over trots heenstappen. We bleken allebei moeite te hebben om dat te doen en daardoor ontstonden misverstanden die heel moeilijk uit de weg te ruimen zijn, omdat de communicatie op aanval en verdediging was gebaseerd en niet op wederzijds begrip. Het vertrouwen was daarvoor niet groot genoeg.

Hulp Gezocht

Via via werden we gewezen op de mogelijkheden van EFT en een korte zoektocht bracht ons bij David. Ook toen bleek dat vertrouwen voor ons beiden een heel belangrijke factor is; bij het eerste gesprek voelden we ons echter direct op ons gemak en kregen we ook het gevoel dat David ons (en onze achtergrond) begreep. Hij heeft ons met oefeningen geholpen ons harnas af te gooien en – met behulp van de enorme lijst met gevoelens en behoeften – geleerd elkaar te vertellen waar die gevoelens en behoeften bij ons zitten. Dat gaf inzicht en helderheid en verklaarde gedeeltelijk de dynamiek in onze relatie. Daarmee leerden we ook die gevoelens en behoeften open en eerlijk aan elkaar te vertellen, waardoor onze communicatie meer wederzijds begrip opriep, we elkaar meer durfden toe te vertrouwen, we ons veiliger voelden en daarmee ook meer in verbinding kwamen.
Belangrijk was met name de manier waarop we communiceerden; tijdens en na de sessies bleven we zoveel mogelijk uit de verwijtende sfeer, marineerden onze vragen veel minder in wantrouwen en waren ons snel(ler) bewust van eventueel ‘jij-bakken’. David heeft ons simpele technieken bijgebracht die we tot op heden kunnen toepassen. Al is er natuurlijk geen garantie dat dat ook altijd lukt.

Terugkijkend

De gesprekken met David waren zeker diepgaand en soms intens, maar altijd open en eerlijk. En – niet onbelangrijk – er was gelukkig ook ruimte voor humor en relativering.
Daarmee heeft David ons ook dichter bij elkaar gebracht en daar zijn we hem erg dankbaar voor. We zijn inmiddels een paar maanden ouder, maar voor ons gevoel een stuk wijzer.

Wat de toekomst ook brengt.