Jonge vrouw die in de verte staart
Wanneer je je relatie wilt stoppen, dan snappen wij dat.
01/09/2017
Niet Kwetsen, Maar Luisteren
13/06/2019

Een Relatie Zonder Ruis

Een Relatie Zonder Ruis

of hoe kleine irritaties leiden tot afstand

Dit herken je vast wel…

Je staat op het punt om weg te gaan en je partner zegt, “Stop! Zo kan je de deur niet uit; je haar zit nog niet goed.”

Of, je hebt gekookt, samen gegeten, je partner gaat de keuken aan kant maken, loopt de keuken in en komt terug met, “Nee hè, kan je nou niet eens gewoon een beetje netjes koken!? Het lijkt wel alsof er een bom ontploft is.”

“Je het je schoenen nog steeds niet gepoetst.”

“Je gaat wel erg leuk om met de buurman.”

“Moet je nou altijd zo laat thuiskomen”

“……..”

Dus voor je het weet heb je een woordenwisseling, waarbij je je niet goed voelt. En je kiest ervoor om te slikken om de woordenwisseling niet te laten escaleren in een nog negatievere ervaring.

We Zwijgen

En onder het mom van “och, er is in elke relatie wel wat” doe je er het zwijgen toe en laat je het voorbij gaan, tot de volgende ergernis, en daar doe je, doen jullie weer hetzelfde. We zwijgen, vermijden, en gaan zo tal van issues uit de weg, omdat we ze als niet bespreekbaar ervaren. Wat we ons dan vaak niet afvragen is, waarom we eigenlijk zwijgen. Wat de reden is, wat eronder zit , wat de  echte reden is van ons zwijgen.

Sta Eens Even Stil

Hiervoor zouden we tijd moeten nemen om stil te staan bij wat we voelen tijdens zo’n ergernis. Want misschien voel je je wel gecorrigeerd, klein gemaakt, niet gewaardeerd, beschuldigd, niet begrepen, alleen, enz.. Je merkt bij jezelf dat je daardoor afstand voelt, dat de verbinding niet is wat je zou willen. En je weet ook niet hoe je dat moet veranderen.

Inzicht

Wat je kunnen leren inzien is, dat jullie, zowel jij, als je partner, geen zeggenschap hebben over je emoties. Ze zijn er. Gevoel overkomt je. En het heeft direct gevolgen voor je gedrag.
Het zou jullie helpen, wanneer jullie dat gaan beseffen. Want wat de ander voelt, daar kan hij/zij niets aan doen, en het daaruit voortvloeiende gedrag wordt mede beïnvloed door de emotionele veiligheid in de relatie.

Daarom helpt het om te beseffen hoeveel invloed jouw reacties hebben op je partner. Want die ziet alleen maar hoe je zichtbaar reageert, en niet hoe jij je onzichtbaar voelt. Het helpt jullie ook wanneer je elkaar kunt vertellen, dat je er echt voor de ander wilt zijn, dat je die ander echt wilt ontvangen. Het is een enorme vooruitgang wanneer je aan inzicht wint dat het (stekelige?) gedrag van je partner wordt ingegeven door het gevoel dat hij/zij zich moet beschermen, groot moet maken tegenover jou, vanwege een onveilig gevoel.

Een Nieuwe Weg

Wanneer er wederzijds oog en oor is voor wat er in de relatie door de ander wordt ervaren, en er is een wederzijdse acceptatie dat gevoelens (positieve én moeilijke) er mogen zijn, en er wordt invoelend op gereageerd. Dan opent zich een nieuwe weg van liefde, nabijheid, en innige verbinding.

Maar misschien zijn jullie al zover uit elkaar gegroeid dat je denkt dat het jullie niet gaat lukken om op een nieuwe manier met elkaar in contact te komen. Jullie oude manier van communiceren is al zo ingesleten, dat het lastig is om daar op eigen kracht uit te komen.

Je Bent Zelden Te Laat

Dat betekent niet dat jullie te laat zijn. Het zegt alleen maar dat het net even te complex is om het met z’n tweeën op te lossen.
Geen nood. Daarvoor bestaat EFT-relatietherapie.

Zoek Een Therapeut

Laat schaamte, faalangst, schuldgevoel, of welke ander blokkade dan ook, je niet weerhouden om hulp te zoeken. Ga naar EFT.nl, en zoek daar een therapeut, of meld je bij mij aan. Ik sta in elk geval voor jullie klaar.

David van Beveren
EFT-relatietherapeut