De WIJzaak is Gesloten
06/07/2021
Van Verwijdering tot Verbondenheid
24/05/2021

Stapje voor Stapje Dichter Naar Elkaar

Stapje voor Stapje Dichter Naar Elkaar

Intro

Wij zijn een stel van begin dertig. We zijn zeven jaar bij elkaar, waarvan twee jaar getrouwd. We hebben een zoontje van anderhalf.

Hobbels

Een heftige zwangerschap, een baby die niet zo dol was op slapen én allebei andere werktijden zorgden ervoor dat we elkaar in de loop van de tijd steeds meer kwijt raakten. We toonden steeds minder interesse in elkaar en de momenten dát we samen waren was er veel irritatie.

Zij – Hij

Foto van onze handen in het zand op onze trouwdag

Voor haar leek het alsof de liefde voorbij (aan het gaan) was. Ze miste aandacht en intimiteit, en er over praten bracht geen verandering teweeg. Hij miste ook veel, maar zag dit meer als een fase waar je gewoon even ‘doorheen’ moet. Totdat zij gevoelens kreeg voor een ander en hij achter dit overspel kwam. Dit zorgde bij hem voor veel pijn en verdriet. Dit was de ‘druppel’ waardoor we besloten in relatietherapie te gaan.

Leren Luisteren

We zaten verdrietig en gekwetst bij David op de bank. We konden niet goed naar elkaar luisteren, we waren veel te veel met onze eigen pijn bezig. Maar écht goed onder woorden brengen wat we nu voelden, dat was lastig. In het begin hielp David dan ook vaak met ‘vertalen’; ik denk dat jij nu eigenlijk probeert te zeggen dat je je ‘zo en zo’ voelt als ‘dit of dat’ gebeurd. En terwijl we allebei dachten al heel empathisch te zijn, leerde hij ons door middel van een filmpje het verschil tussen empathie en sympathie. We kregen opdrachten om thuis met elkaar in gesprek te gaan. Maar vaak schoten we, zonder David erbij, tijdens deze gesprekken in de aanval/verdediging. Achteraf gezien kwam dit voort uit een gebrek aan veiligheid én een angst om (weer) gekwetst te worden.
We hebben door deze therapie ook veel geleerd over onszelf. Want wat zijn nu eigenlijk je behoeften in een relatie? En hoe reageer jij als deze niet vervuld worden?

Elkaar Voelen

We kregen steeds meer ruimte om ons te laten raken door de pijn van de ander. Van een wekelijkse sessie gingen we naar een maandelijkse sessie. We merkten dat de ruzies minder werden en we keken goed hoe we de ander konden helpen. Stapje voor stapje voelden we dat we dichter bij elkaar kwamen. We bespraken alle pijnpunten, dus niet alleen die van afgelopen jaar.

De Therapeut

David is een heel vriendelijke, empathische man met veel kennis van zijn vakgebied. Niks geen zweverige praat (daar zijn we allebei niet van), maar een bewezen effectieve therapie. En naast de emotioneel beladen gesprekken, was er ook de ruimte om grapjes te maken. Dat vonden we allebei fijn, dat het niet té formeel voelt. Je merkt ook écht dat David plezier heeft in z’n werk en je krijgt toch automatisch een soort band als je iemand zó dichtbij laat komen.

Hoopvol Vertrouwen

Nu, na zeven maanden, hebben we er alle vertrouwen in dat we samen oud worden. Wie weet komen er nog hobbels op de weg, maar we hebben nu de handvatten om ervoor te zorgen dat we elkaar niet ‘verliezen’.

Bedankt David!