“Wie (zich) echt kan verbinden, zal waar geluk vinden”
20/10/2015
Kan het ooit nog goedkomen!?
02/06/2016

TRACK & TRACE – Ook in de onderlinge communicatie

TRACK & TRACE – Ook in de onderlinge communicatie

“Maar dat heb ik je wel steeds gezegd, hoor!” is een uitspraak die wij geregeld in de relatietherapie sessies bij de WIJzaak horen. En vaak klopt het ook, alleen—en dat is erg belangrijk—de partner heeft het niet gehoord.

Natuurlijk kan je alleen maar gedacht hebben dat je het geregeld hebt gezegd, maar in de meeste gevallen heb je het ook daadwerkelijk gezegd. Alleen je partner heeft het niet “ontvangen.”
Het is dan goed om, net als bij Post.nl, Track & Trace toe te passen.

Je hebt een belangrijke boodschap, en het is belangrijk dat die boodschap ook echt bij je partner binnenkomt. En nee, harder gaan praten helpt niet.

Het is hetzelfde als wanneer je Engeland bezoekt, je kan wel Nederlands spreken, maar ze verstaan je daar echt niet. Wanneer je echt iets wil bereiken zal je Engels moeten spreken.

Zo is het dus ook met emotie. Wij zullen wanneer we willen dat er iets wordt ontvangen steeds weer moeten checken waar onze boodschap zich onderweg bevindt.

Allereerst is de vraag wat heb je gezegd; was het ontwijfelbaar helder?

Op welke toon heb je het gezegd; maakte dat je partner emotioneel ontvankelijk , of bestaat de kans dat hij/zij zich juist voor je afsloot?

Heb je gedurende de uitwisseling steeds weer getoetst in hoeverre de boodschap geheel of gedeeltelijk is binnengekomen?
Je kan niet zeggen: “Ik heb het gezegd, nou is het zijn/haar beurt.”
Als jij iets belangrijks te vertellen hebt, en het is belangrijk voor je dat die boodschap ook wordt ontvangen, dan zal je Track & Trace moeten toepassen om vast te stellen dat jouw belangrijke boodschap ook daadwerkelijk in goede orde is ontvangen.

Dit is een van de dingen die bijdraagt tot een betere communicatie tussen jullie beiden.

David van Beveren
De WIJzaak.nl