RELATIETHERAPIE. WAAROM EIGENLIJK?
14/12/2018
Een Vervlogen Droom?
15/03/2020

Wat We Doen Met Emotionele Pijn? Doorgeven of Veranderen?

Wat We Doen Met Emotionele Pijn? Doorgeven of Veranderen?

Oorzaak Van Moeite: Emotionele Pijn

Emotionally Focused Therapy (EFT) richt zich op het zichtbaar maken van onderliggende pijn, wanneer wij in onze relaties met elkaar schuren. We doen elkaar pijn, wanneer wij ons in onze boosheid uiten door te schreeuwen, te schelden, met servies gaan gooien, of andersom ons afkeren van de ander, afstand nemen, en stil worden.

Pijn Blokkeert Onze Communicatie

Vanuit de EFT weten we, dat er dan twee mensen zijn die elkaar hebben gekwetst, maar die elkaar niet kunnen vertellen hoezeer zij lijden aan het gedrag van de ander. Het blokkeert hen. Beiden voelen ze zich niet gehoord en gezien, en die moeilijke gevoelens komen nooit alleen: de pijn wordt dieper

Wordt Verstaanbaar, en Leer Te Luisteren

Binnen de therapie leren jullie bij de WIJzaak om hiermee als stel anders om te gaan. Jullie leren dat jullie vast zitten in een door pijn geïnformeerd negatief patroon. Steeds opnieuw verloopt een conflict op dezelfde manier, en het lukt jullie niet om daar anders mee om te gaan. Jullie worden als het ware in dat negatieve patroon gevangen gehouden.

Negativiteit Heeft Niet Het Laatste Woord

Dat patroon is in de loop van de tijd ontstaan, doordat jullie in schurende situaties steeds op dezelfde lastige manier op elkaar hebben gereageerd, dat begint klein, maar groeit in de loop van de relatie uit tot een hinderlijke aanwezigheid, die niet meer valt te ontkennen of te vermijden. Ook kan elk van jullie zich niet eraan onttrekken. Het is belangrijk dat jullie, als relatie, dat patroon doorbreken.

Pijn Krijgt Betekenis

Bij de WIJzaak leren jullie betekenis te geven aan je pijn, zodat het voor elk van jullie als individu maar zeker voor jullie relatie een bron van positieve ontwikkeling wordt, want

 “als we geen manier vinden om onze wonden van betekenis te maken, worden we steevast cynisch, negatief of bitter.
Als we onze pijn niet transformeren (veranderen), dan zullen we het zeker doorgeven (als een soort besmetting) –
meestal aan degenen die het dichtst bij ons staan: onze ouders, onze partner, en, steevast, de meest kwetsbaren, onze kinderen.

(vrij naar Richard Rohr, Transforming our Pain)

Daarom leren jullie hoe je je pijn met je partner kunt delen, en ook hoe je de pijn van je partner kunt ontvangen. Jullie leren voor elkaar veilige geborgenheid te worden. Hierin helpen jullie elkaar om steeds meer te groeien in kwetsbaarheid.

Van Betekenis Zijn

Het resultaat is een relatie waarin jullie voor elkaar een helende en liefdevolle aanwezigheid kunnen zijn. Jullie komen dan te staan in een relatie waarin jullie de pijn niet meer doorgeven aan elkaar, maar waarin jullie elkaar helpen te veranderen naar een betere versie van je zelf, en naar een betere versie van je relatie. Zo zijn jullie van betekenis voor elkaar.

David van Beveren.
Relatietherapeut
De WIJzaak

Meld je aan!