Er zit echt méér in
06/10/2015
TRACK & TRACE – Ook in de onderlinge communicatie
02/06/2016

“Wie (zich) echt kan verbinden, zal waar geluk vinden”

“Wie (zich) echt kan verbinden, zal waar geluk vinden”

“Wie (zich) echt kan verbinden, zal waar geluk vinden”
Met deze woorden sloot ik mijn afscheidswoordje af, na ruim 8 jaar werkzaam geweest te zijn binnen de GGZ. Het is een “wijsheid” die ik in mijn eigen leven heb ervaren. Maar ook iets wat ik ervaren heb in het werken met cliënten. En het is de kern van de Emotionally Focused Therapy, de relatietherapie die mij past als een warme jas. Ik vind het echt een feest dat ik hiermee mag werken in de praktijk van de WIJzaak.

De stellen die op intakegesprek komen, ervaren vaak geen feest meer in hun relatie. Er is verdriet doordat zij elkaar niet meer verstaan. Door kwetsende woorden die over en weer gezegd zijn, of door pijnlijk stilzijgen. Het vertrouwen in een goede toekomst samen is nauwelijks nog aanwezig. Er is echt moed verzameld om de drempel van de praktijk over te komen.

Vaak houden mensen de problemen en pijn in de relatie voor zichzelf. Het is ook best kwetsbaar om erover te praten met vrienden of familie. En je weet dat er (verschillende) adviezen of reacties zullen komen. Je verhaal vertellen tegen een relatietherapeut kan zeker al wat opluchting geven. En mijn ervaring is, dat mensen weer hoop krijgen, wanneer we hen wat uitleggen over hoe EFT werkt. Zou het dan toch nog mogelijk zijn om (opnieuw) een goede relatie te hebben?

Ja. Het is een voorrecht om te mogen zien dat veel wat onmogelijk lijkt voor stellen, mogelijk wordt. In de veilige omgeving van ‘onze huiskamer’ durven stellen kleine stapjes te zetten in de richting van elkaar. Wanneer het veiliger wordt, kun je ook naar je eigen aandeel in de relatie kijken en hier verantwoordelijkheid voor nemen. En dat nodigt de ander uit om hetzelfde te doen. Je spreekt dan makkelijker je eigen behoeften en angsten uit en hoort die van je partner beter. Soms zelfs komt het voor het eerst écht binnen.

Het is zó mooi om het mee te mogen ervaren wanneer partners elkaars pijn binnen laten komen, en samen besluiten dat ze het anders willen. Dan wordt het weer WIJ, een team wat samen werkt aan hun relatie. En dát is vaak een sleutel naar hechtere verbinding.
“Wie (zich) echt kan verbinden, zal waar geluk vinden”

Alinda Vermeer
De WIJzaak
www.wijzaak.nl