Hoe zeker ben jij?
14/06/2018
Van opgepoetste buitenkant, naar een innige verbinding
18/10/2018

WIJ HEBBEN EEN PROBLEEM, en het (zij of hij) zit hier naast mij op DE bank.

WIJ HEBBEN EEN PROBLEEM, en het (zij of hij) zit hier naast mij op DE bank.

Natuurlijk is het zo, dat jouw partner iets binnenbrengt in de relatie. En dat kan iets zijn dat jij als een probleem ervaart. Maar geldt dat niet voor ons allemaal?

We hebben allemaal een verleden. We hebben allemaal een geschiedenis. Dat betekent dat niemand van ons als een onbeschreven blad een relatie binnenstapt. We nemen allemaal onze geschiedenis mee in onze relaties.

Dat zijn onze mooie, creatieve, inventieve, spontane, handige, eerlijke, sterke, zachtaardige (enz.) eigenschappen, en dat zijn zeker ook onze sombere, onhandige, lompe, ongevoelige, berekenende, saaie, lelijke, kwetsende (enz.) eigenschappen.

Dat betekent dat we allemaal iets in ons meedragen waarover we liever niet op facebook schrijven. En niemand van ons is er vrij van. Nee, ook jij niet.

En een goed begin van het herstel van een relatie is het besef dat je zelf een aandeel hebt, en dat je bereid bent om dat voor jezelf te onderzoeken.

Ik voor mijzelf leef met het motto: “Ik ben, dus ik kwets.” Ik ben er niet trots op, maar het is de onvermijdelijke waarheid over mijzelf. Ik heb dat aanvaard. En het voordeel daarvan is, dat ik geen moeite meer doe, wanneer ik daarop wordt aangesproken, om mij te verdedigen.

Wanneer iemand (mijn vrouw bijvoorbeeld) zich door mij gekwetst voelt dan is dat gewoon zo. Ten eerste is het zo, omdat zij het zo voelt (over gevoel valt niet de twisten), en ten tweede is het zo, omdat de kans groot is dat ik daar een aandeel in heb.

Mijn eerste reactie is dan niet meer om mij er zonder gezichtsverlies onderuit te praten, maar

– om te luisteren naar mijn aandeel in de pijn van die ander: wat heb ik aangericht
– om mij in te leven: kan ik “voelen” wat die pijn bij de ander doet
– om mijn verantwoordelijkheid te nemen: ja, dat heb ik gedaan
– om mijn authentieke spijt daarover uit te spreken: wil je me vergeven

Wanneer ik een stel bij mij op DE bank krijg, van wie beiden deze waarheid over zichzelf durven te aanvaarden, dan gaan ze niet meer op zoek naar een probleem bij de ander, maar nemen ze elk verantwoordelijkheid voor hun eigen aandeel in de moeiten in hun relatie.

Dus: WIJ HEBBEN EEN PROBLEEM, en het zit hier samen op de bank. HELP!

David van Beveren
relatietherapeut
De WIJzaak